Amanda Betz: Naturligheder

-At tage naturen for lydende

Den danske kunstner Amanda Betz har taget fat i de arter og steder i skoven, der har berørt hende. I sin rejse har hun anerkendt at vi må tage naturen for pålydende.

I Amanda Betz’ første solo-udstilling til Format Artspace søger kunstneren at komme nærmere skoven og planternes betydning for at forstå, hvorfor de berører os på et sanseligt plan og derfor infiltrerer vores hverdag overalt — fra den mad vi indtager til ornamentering i både arkitekturen og beklædning.

Vi iklæder os naturen men ænser ikke hvordan den infiltrerer vores hverdag. At erkende det kræver nærvær og fokus. Denne higen efter at blive et med naturen. Nærmest ånde den inde i alle celler og en lyst til at smelte sammen med planten og omkranses af bladene i et tæt tæppe.” siger Amanda Betz

Udstillingen tager udgangspunkt i hendes barndomsskov Fanefjord Skov på Møn, hvor hun har udforsket sit eget forhold til skoven og planternes liv. Hvorfor hun drages af den og hvorfor den giver hende ro. Hvorfor den gør hende bange.

For Amanda Betz var ideen om mødet med skoven romantisk, men blev et paradoks. Mødet var derfor både som et voksent klodset barn der skulle indtage et ukendt rum og som en detektiv på opdagelse. Med både angst for mørket, grantræernes kroge og at vandre alene i skoven.

Efter at måtte sande hendes aner som inkarneret bymenneske besluttede Betz ifølge nordisk shamanisme at gå på en skovvandring. I sine undersøgelser valgte Betz at udføre en udesidning i skoven efter den nordisk shamanistisk tradition.

”Skoven er både fødsel og død i én verden. At sidde op ad træets stamme og mærke dets tyngde er en påmindelse om tid. Hvis man var et træ var det måske et mere simpelt liv. Man mærker ikke træets frygt. De står fast og bliver indtil de forvitres og giver skovbunden næring til nye arter. Dette giver genklang i os.” siger Betz

Med en serie af papirrelieffer og grafiske tryk åbner Betz’ værker for små poetiske vinduer, som forsøger at gribe fat i den oplevelse af naturen, Betz har haft gennem sin research til projektet. Med en interesse i, hvad naturens betydning er for os mennesker både på et emotionelt og praktisk plan, har Betz forsøgt at nærme sig skoven og dens arter.

”Papiret har som materiale sin egen tekstur og naturlige stoflighed. Det kan foldes, skæres, opløses, samles som naturen det kommer af. I Betz værker bliver papiret forenet med naturen igen og får sin egen naturlige konstruktion. Værkerne kan ses som levende plantevæsener, som poetiske momenter eller som anatomiske konstruktioner i papir alt efter hvad beskueren oplever.” siger kunstneren

Udstillingen Naturligheder åbner i Format d. 13. august og løber frem til 3. oktober. Udstillingens sidste uge falder sammen med dette års Art Week Copenhagen, og i forbindelse med kunstugen vil der være et særligt arrangement i galleriet.

 Amanda Betz er uddannet arkitekt og arbejder i spændingsfeltet mellem kunst, design og arkitektur. Papiret har altid været hendes foretrukne medie, og med det eksperimenterer hun i spændet mellem 2 og 3 dimensioner.
Amanda Betz har opnået både national og international anerkendelse for sin evne til at fange en stor kompleksitet i et simpelt objekt. Hendes arbejder reflekterer fragmenter af arkitektur og en unik eksperimenterende tilgang til mønstre og geometriske konstruktioner. Hun har tidligere udstillet på Museet for papirkunst, Bakkehuset, på Kunstsalonen og senest i Officinet.

Køb værker fra udstillingen (scroll til højre for at se alle værker) (er på vej)