Johanne Helga Heiberg: Ariel and the Carrier

  1. april – 4. juni 2022

Fernisering lørdag d. 23. april kl 12-14

 

Gennem tekstil-værker og tegning undersøger billedkunstner Johanne Helga Heiberg fiktions-figuren Ariel og tager os med på en rejse ud i rummet og til en fremtid, hvor menneskets overlevelse afhænger af befrugtningen af en enkelt kvinde – the Carrier.

Til hendes soloudstilling i Format Artspace er Heiberg inspireret af Ariels litterære karakter, hvor hun optræder som en bevinget ånd i fangenskab, hvis magiske kræfter bruges som våben i menneskelige stridigheder, og af astronomien, hvor Ariel har givet navn til Uranus fjerde største måne, der er dækket af et goldt tomt landskab af klipper og is.

I Heibergs værker stiger the Carrier om bord på et rumskib, og sætter fra styrerummet kurs mod planeten Ariel, hvor hun alene skal avle den menneskelige befolkning og sikre kolonialiseringen af rummet. På rejsen må hun passere de otte måner der kredser om Ariel før hun ser planetens mørke gas, og ankommer til sit nye liv. Gennem slanger og tuber kobles hun til maskiner, og svæver gravid og vægtløs rundt i et abstrakt farverigt rum – hvor krop, teknik og atmosfæren sammenfiltres.

The Carrier er kvinde, er maskine, er avlsdyr, og er på en og samme tid fange og universets vigtigste menneske, der bærer nøglen til overlevelse eller apokalypsen. Har hun mon selv meldt sig til opgaven? Er hun en helt, en fremtidens Mother Teresa, eller billede på menneskets uendelige grådighed, kolonisering og magt?

Ariel and the Carrier er en fiktiv skabelseshistorie, fortalt med bløde akvareller og broderede tekstiler med løse snore, der på bedste science fiction manér trækker tråde til virkelighedens terraforming og bioteknologiske udvikling.

 

 

Johanne Helga Heiberg (f 1987) bor og arbejder i København. I hendes praksis approprierer hun tekst og visuelt materiale indenfor en litterær- og kunsthistorisk kontekst, gennem brugen af et visuelt spor i tegning eller tekstil, arbejder hun med at formidle en vedkommende og kontemporær vinkel i sine værker. Hun er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2015. Hun har blandt andet udgivet de grafiske romaner Dear Frida og I have my heart in my mouth, samt illustreret bogen Dronning over verdens magter. Hun har modtaget arbejdslegater fra Statens Kunstfond mellem 2018 – 2021. Hun har senest udstillet på C4 projects ligesom hun senere på året deltager på Dansk Samtidskunst på Kunstbygningen i Vrå.