DUO: Hansina Iversen & Marianne Krumbach

  1. juni – 9. juli 2022

 

Formiddagsfernisering lørdag d. 11. juni kl. 12-14 med kaffe og croissanter

Den færøske billedkunstner Hansina Iversens streg møder keramiker Marianne Krumbachs skulpturelle univers i Format Artspace’s første DUO- udstilling, hvor to kunstneriske praksisser  møder hinanden i gallerirummet.

 

Marianne Krumbach (DK) og Hansina Iversen (FOE)  bevæger sig både i geografi såvel som i materiale på hvert sit territorium, og sætter hver deres taktile og dynamiske billedsprog i spil i galleriet første DUO-udstilling.

Med en umiskendelig kærlighed til materialerne konverserer værkerne sammen på kryds og tværs– sommetider med subtil hvisken og andre gange af fuld hals – og skaber et fælles univers, hvor det sanselige, naturens elementer og kunstnernes særegne farvepaletter er i centrum.

De to kunstneres værker fremstår umiddelbart meget forskellige, men ser man nærmere på dem, så fremkommer flere fællestræk. Kunstnerne arbejder begge med en nysgerrighed på deres materialers potentialer for at bearbejde mediet helt til grænsen.

Krumbach formgiver sine værker helt til kanten af lerets formåen med tynde og fine former, og med valget af farver på de forskellige lag af glasur fremstår hendes værker utopisk vægtløse og legende lette. Krumbach har til udstillingen skabt værker, der kredser om naturen, og fokuserer på det blomstrende, det der springer ud, og det der står i fuldt flor.

Iversens værker kredser også om en nysgerrighed i forhold til farvevalg, komposition og lys der brydes. Hun lader altid værket og formen råde, når hun afsætter sine strøg, og er åben for de overraskende veje, som penslen og værket tager hende. For Iversen opstår små mirakler, når hun ikke modarbejder værkets vilje, men lader farver, form og streng spille sammen i sine abstrakte farvemættede værker på canvas, papir og i tryk.

DUO er en del af Art Week i København, som finder sted 9.-19. juni.

Om DUO

DUO er Format Artspaces nye årlige udstillingskoncept, hvor to af galleriets kunstnere sættes sammen for derved at skabe en dialog mellem de kunstneriske praksisser og på den måde skabe et nyt blik på og en anderledes kontekst for de udstillede værker.

 

Marianne Krumbach er uddannet fra Designskolen i Kolding, afd. for keramik og glas (1996-2001). Hun arbejder med fortolkninger af hverdagsobjekter og naturen gennem sin keramik. Hun interesserer sig for de forestillinger vi har om og hvilke betydninger vi, som mennesker, tillægger vores omgivelser, hvorfor hendes værker ofte manipulerer virkeligheden og vores forventninger til den ved at ændre på skala, kontekst og farver.

Marianne Krumbach har udstillet i både ind- og udland, bla. i Paris, Milano og Los Angeles og har modtaget adskillige legater og priser fra bla. Statens Kunstfond og Nationalbankens Jubilæumsfond.

 

Hansina Iversen er bosiddende på Færørerne og er uddannet fra kunstakademiet i henholdsvis Reykavik og Helsinki med afgang i 1996. Hun udforsker primært ikke-figurativt maleri. I hendes værker er linierne og farvekombinationerne de væsentligste elementer. Kunstneren har fjernet alle spor af virkeligheden og har udskilt alt irrelevant fra billedfladen, som derfor ender med at blive en destillation af form. Ved at insistere på vigtigheden af forholdet eller samspillet mellem linje og farve tvinger hun os til at fokusere på de æstetiske overvejelser fremfor at søge efter en virkelighedsnær mening. Vi bliver i stedet opmærksomme på essensen af form, klarhed i linjen og dybden af farverne. Hansina Iversens værker beviser, at samspillet mellem linje og farve er lige så kraftfuldt, gådefuldt og uendeligt som samspillet mellem verden og ånden eller mellem naturen og menneskeheden. Hansina Iversen har udstillet på National Museet på Færøerne, på Nordatlantens Brygge i København, på gallerier i ind og udland lige som hun står bag en række offentlige udsmykninger på Færøerne og en stor pågående offentlig udsmykning i Denmark.

Se værker fra udstillingen