Kristian Jon Larsen: Modern Relics

8. oktober – 19. november 2022

Kristian Jon Larsens første soloudstilling på et dansk galleri kredser om moderne raku-relikvier – en slags hellige stål- og keramik genstande, som i deres helt enkle og rå form står nøgent frem og udforsker materialernes iboende urkraft.

Som en snedker, der går i skoven for at vælge det helt rigtige træ til sin stol, vælger Jon stålplader med en synlig fortid – mærker, ar og tegn på interaktioner giver pladerne deres eget særkende og bliver til værker mellem Jon Larsens hænder. På samme måde er raku-brænding en rå og upoleret måde at brænde keramik på, hvor de tydelige spor fra brændingen udgør værket naturlige centrum.

For Kristian Jon Larsen er det særlige ved rakubrændingen, at man ikke kan kontrollere alt ved processen, men at man er nødsaget til at overlade det sidste led af brændingsprocessen til ildens og røgens indvirkning på materialet, således at gløder og røg skaber et utal af farver, revner, sprækker og aftegninger på glasuren.

Denne kamp mellem materialet og naturens kræfter optager Kristian Jon Larsen, bliver også et symbol kunstnerens kamp med sit materiale, en kamp som Jon Larsen mener kunstneren aldrig kan eller skal vinde. Værkerne kan forekomme som symboler, tegn eller spor fra fortiden – en form for totem, der har en forbindelse til naturen, et folk eller en særlig kraft. Som et mystisk sprog der kun er antydet.

Kristian Jon Larsen (f. 1982) har en fortid som fotograf. Han arbejder hovedsagligt med skulptur og keramik og med en bred vifte af teknikker, som altid udforsker materialets egen evne til, at videreformidle følelser, stemninger og problematikker. Hans værker spænder fra små keramiske skulpturer, til store skulpturer i metal og stof og kæmpe offentlige installationer, i brændt træ og plastik. Han er en del af kunstnerfællesskabet Staldgade 74 og har udstillet bl.a. på Eks-rummet og Staldgade 74.

Værker til salg af Kristian Jon Larsen