Trine Bork: RUM SØ
19. august – 30. september 2022
Fernisering fredag d. 19. august kl. 17-20 med gin & tonics
Pain can carve out spaces of you that joy can fill
Forfatter og kronisk kræftpatient Kate Bowler i Episode 41 af podcasten This Is Love
Gardiner i bevægelse indrammer udsigten til et bjerg i horisonten. Bjerget gør entre i vinduesrammen, det ER hele udsigten, insisterende i sin tilstedeværelse. Vinduesrammen bliver altomfattende og en spejling af beskuerens, Borks, indre univers. Her hersker en uro, hvor bjerget som motiv forvrænges som i en luftspejling eller i en brydning af lys. Nu er der ingen grænser for, hvad form bjerget kan tage. Som det åbne hav er det indre univers grænseløst.
RUM SØ er et totalværk bestående af draperede tekstiler, malerier samt papirværker med tusch og pastel. Ligesom et koralrev består af adskillige former og farver og i alverdens størrelser, udfoldes i RUM SØ en motivverden og tematikker, der spænder fra det nære, personlige perspektiv til et makroperspektiv med input fra den aktuelle klimakrise.
Sten som materiale virker fast, men ikke når man betragter det i geologisk tid. I dyb tid, over millioner af år, er Jordens kappe blød og føjelig. I Borks værker bliver udsigten til bjerget et symbol på den ventesorg, hun oplever som pårørende til et nærtstående familiemedlem med en progressiv kronisk sygdom, Parkinsons. Ventesorgen bliver en faktor, der hver dag skal bestiges, når man lever med visheden om, at ens kære kun bliver ringere for hver dag, der går. Parkinsonsramte har svært ved selv at producere glædeshormoner, så derfor er humor og en positiv tilgang en vigtig del af samværet.
I RUM SØ kommer det absurde i at grine sig gennem sorgen og sygdommen til udtryk gennem bjergets transformationer, hvor både bjerget som et overdådigt flerbrystet bryst og gardinkanter med sylespidse negle udfolder sig. Humor og absurditet bliver en måde at rumme den uvisse fremtid på, en art hengivelse til og tilgivelse af livets ukendte faktorer. Som stenen betragtet i dyb tid, over millioner af år, bliver ventesorgen gennem humor i nuet også et blødt materiale, som man kan forme efter egen vilje.
I havet findes et af klodens vigtigste økosystemer, koralrevet, som nu er yderst truet af klimaforandringerne. Som motiv er det overdådige flerbrystede bryst eller de fangarme-agtige sprossede gardinender også et ekko af de mange forskellige former koraller kan antage. For det menneskelige øje opleves et koralrev som relativt stillestående, men time-lapse videoer viser, at revene er superaktive blot i en ultralangsommelig tidsramme; koraller er levende væsener, de spiser, vokser, ånder og er i konstant nærmest hypnotisk bevægelse. Bork ser en parallel imellem korallens forringede livsvilkår og langsommelige bevægelsesmønster og de nedsatte motoriske funktioner, som hendes parkinsons-ramte far kæmper med. Begge lider og begge lider langsomt.
Bork har med RUM SØ ønsket at skabe et altomfavnende rum fuld af impulser og i strålende farver som et farverigt koralrev i et vuggende hav. Udstillingens værker præsenteres vertikalt som reference til de søjlebårne boreplatforme i Nordsøen, som var velkendte at se i horisonten for Bork, der opvoksede på Vestkysten. Nylig forskning viser, at det kan give positive resultater at lade nogle boreplatforme blive til fremtidige kunstige rev. Omkring de efterladte boreplatforme sker en ny vækst af organismer, der på sigt vil genskabe og styrke biodiversiteten. Menneskabte strukturer, der efterlades i naturen og normalt betragtes som et onde, omvendes her til noget opbyggeligt. Gennem et kalejdoskop af farver og motiver, undersøger RUM SØ på samme vis muligheden af i kunsten at vende et onde til et gode; om kunsten kan forløse eller i bedste fald mildne en dyb sorg gennem nye opbyggelige, omend absurde, perspektiver?
TRINE BORK er uddannet fra Glasgow School of Art. Fra 2017-2020 organiserende medlem af udstillingsgruppen i OK Corral, Frederiksberg, og tidligere har Bork iværksat og organiseret flere projektrum i Berlin, hvor hun var bosat fra 2005-2013.
Bork har udstillet på gruppeudstillingen Interdimensionale 2, Gammelgaard, Herlev og Ta-Da Space (solo), Kbh. Tidligere har Bork udstillet på Se-Rum, Aarhus; Eks-Rummet, Kbh.; Axel Towers, Kbh; Kunsthal Charlottenborg (Forårsudstillingen 2019+2016), Kbh.; The Academy of Fine Arts, Helsinki (F); Sydhavn Station (Billboard), Kbh.; Sophienholm, Kbh; Art Centre of LA (USA); Spinnerei, Leipzig (D), Ayran & Yoga 1st Berlin Kreuzberg Biennale for Contemporary Art (D); The Forgotten Bar Project, Berlin (D).
Tekstilværkerne er produceret i samarbejde med Scanhtp, Silkeborg
Køb værker fra udstillingen (scroll til højre for at se alle værker) (er på vej)