Carl Krull: Trichromat

28. april – 27. maj 2023

Fernisering fredag d. 28. april kl 17-19 med aperol spritz

 

I udstillingen Trichromat leder Carl Krull os ind i en verden, hvor de tre dimensioner – højde, bredde og dybde er repræsenteret af hver sin primærfarve. Motiverne i disse ekkolokaliserede scenarier fremstår som var de placeret i et koordinatsystem. Individer kommer til syne ved hjælp af krydsende topografiske linjer, som i farverne Rød, Grøn og Blå bevæger sig igennem X-, Y- og Z-akserne i dette grafiske territorie.

 Menneskeheden har udviklet et trikromatisk syn, der gør os i stand til at se verden, som vi gør. Indbygget i vores øjne har vi receptorer, der registrerer energien af ​​forskellige bølgelængder. Udstillingens titel “Trichromat” refererer til, hvordan vi opfatter og erkender de tre primære farver, der udgør og sammensætter vores verden. Rød, grøn og blå er grænserne for vores menneskelige visuelle legeplads. Vi ser på en Technicolor-verden, hvor vores sind bliver mættet og næret af det visuelle bombardement af stråler fra alle vores gadgets, der udstråler et spektrum af lys målrettet vores sind. Som var vores øjne bladene på et træ, der sugede solens energi til sig i et fotosyntetisk fremtidssyn.

Carl Krull skulle tegne sig igennem et årti, hvor hans farvepalet udelukkende bestod af sort/hvid. At skrælle farven væk, fik ham til at fokusere på det grundlæggende aspekt af sin praksis. Først derefter følte han, at han havde gjort sig fortjent til at arbejde med farver.  Det var ikke sådan, at Krull havde givet afkald på farver, de var bare et skridt, han endnu ikke havde taget. Nu er boksen åben…

Frøet til en verden af tryk og grafik blev plantet, da Krulls forældre mødte hinanden og blev forelskede, mens de studerede på den grafiske afdeling på kunstakademiet i Krakow, Polen. Hele Krulls liv har han været omgivet af grafisk arbejde og plakater. Krull har studeret på samme kunstakademi i Polen – hvor hans forældre mødtes. Og han har arbejdet med grafik lige siden.

For Carl Krull er det interessante ved at arbejde med grafik, den dialog som der opstar i skabelsesprocessen. For uanset om man maler på en litografisk sten, skærer i træ eller arbejder med en anden trykteknik, så tilfører materialet, som der arbejdes på en særegen karakter til værket. Her adskiller den grafiske proces sig fra arbejdet direkte på lærred eller papir-, i trykprocessen må man slippe kontrollen, til gengæld tilføres værket en aura fra anden dimension.

Carl Krull (f. 1975) er uddannet fra Jan Matejko Academy of Fine Arts i Polen og San Carlos Academy of Fine Arts i Mexico. Hans værker har været udstillet såvel nationalt som internationalt – heriblandt på ARoS, Charlottenborg Kunsthal, Esbjerg Kunstmuseum, V1 Gallery og Formation Gallery i Danmark og udenlands i Paris, Tokyo og Chicago.

Værker til salg af Carl Krull