Morten Schelde: Magic Places

-recent prints

18. aug. – 30. september

Format er glade for at præsentere en samlet ophængning af Morten Scheldes grafiske værker produceret i løbet af de seneste år. De er blevet til på to af verdens bedste trykkerier; Edition Copenhagen og Atelier Clot i Paris. 

Grafikken  – særligt fra Scheldes hånd – har udgjort en del af Format Artspaces rygrad helt fra begyndelsen for 10 år siden. Og vi er glade for at kunne se tilbage på et langt og dedikeret samarbejde med kunstneren. Det fejrer vi i en udstilling, der på fornemmeste vis viser, hvorfor Morten Schelde er en af Danmarks fremmeste kunstnere, når det kommer til at arbejde med det grafiske originaltryk. 

For alle trykkenes vedkommende er der nemlig tale om originalgrafik. Det vil sige, at trykkene er lavet specielt til mediet, de er tegnet direkte på de store litografi-sten, trykt i et givent oplag, og derefter slibes motivet væk fra stenen, således at der ikke trykkes flere. Derfor er trykkene nummereret og signeret. Selvom motiverne ser enkle ud, indebærer hvert enkelt i Scheldes tilfælde typisk 4-5 trykgange med forskellige farver. 

Schelde viser forskellige serier af motiver. Et tilbagevendende motiv er det åbne vindue, hvor månens lys flyder ud over vindueskarmen. Motivet er blevet til under Coronanedlukningen. 

Andre motiver er hentet fra Scheldes nære omgivelser, som siden er 2021 først og fremmest er Skagen, hvor han er flyttet til med sin familie. 

Der er en undertone af noget længselsfuldt i Scheldes billeder … en insisteren på en anden og bedre verden end den, der møder os med synet alene. 

Morten Schelde (f. 1972) er uddannet fra Kunstakademiet i København i 2001, og hans kunst er repræsenteret på bl.a. Statens Museum for Kunst, Arken og Louisiana. Schelde har udstillet bredt i ind og udland heriblandt Politikens Galleri, Copenhagen, Denmark. Parallel Lives, with Flora Whiteley, Vane, Newcastle upon Tyne, UK. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv, Denmark. Hans Alf Gallery, Copenhagen. Charlotte Fogh Gallery, Aarhus, Denmark. Viborg Kunsthal, Denmark. Kunstforeningen Gl Strand, Copenhagen, Denmark. Galleri Arnstedt, Båstad, Sweden. Munch Gallery, New York, USA. Derudover har Morten Schelde været en del af de 10 danske samtidskunstnere, som har udsmykket Kronprinsparrets bolig på Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg. Morten Scheldes værker blander fiktion og virkelighed til kraftfulde universer og især hans grafik rummer en form for underspillet drama, som sætter tankerne og fantasien i gang hos beskueren.