Augusta Atla: The Artist’s Cave

21. januar – 3. marts 2022

Den danske kunstner Augusta Atla omdanner galleriets rum til ét samlet værk og skaber en rituel helhed. Rummet står tilbage som et ritual eller atelier kunstneren lige har forladt.

At skabe kunst er min måde at være i verden på, min bue eller bro mellem vores hverdag og det mystiske. Med kunst har jeg langsomt opbygget min praksis som det sidste tilflugtssted i en værdimæssigt over-rationel verden og i en patriarkalsk kultur.” – Augusta Atla

Augusta Atla udfolder med sin udstilling i Format Artspace en generøs og rituel gestus og blotlægger sit inderste uden dog selv at være fysisk til stede. Ønsket er at kunne give beskueren en oplevelse af at være med i det rum, hvor processen foregår. Men samtidig bliver netop fraværet en vigtig pointe – ikke kun, fordi kunstneren er forsvundet ud i den blå luft, men fordi fraværet er et gennemgående tema i Atlas praksis og i de enkelte værker.

Udstillingens værker er en blanding af serigrafier, malerier og bearbejdede fotos. Atla arbejder med en teknik, hun selv kalder en redigering af kunsthistorien, hvor fravær og tilstedeværelse igen er en kritisk, følelsesladet og potent strategi.
Atla sampler og redigerer referencer og motiver ved at fjerne elementer, hvorefter hun tilfører nye lag for derved at søge at skabe et rum for beskueren (og for sig selv) til at reflektere over identitetskonstruktioner og udviklingen af vores værdier, tragedier og følelsesmæssige mønstre. Således arbejder hun sig metodisk henimod et nyt og kritisk blik på identitet, magt og krop. Især konstruktionen af kvinde-identiteten i den europæiske kunsthistorie undersøges, og med subtile greb sætter Atla spørgsmålstegn ved forståelser af magt og køn.

Augusta Atla (f. 1979)

er uddannet i London med en BA i Fine Art fra Goldsmiths College og en MA i Art History & Theory fra Architectural Association, London, UK. Atlas praksis har siden 2003 været og er stadig baseret på en feministisk etik. Atla forsøger at lave værker, der beskriver hendes indre følelsesliv, men også at opfinde billeder på hukommelsen som fænomen, vores etik og livets cyklusser.

Atla har udstillet vidt i løbet af de sidste to årtier, inklusive museer og kunsthaller i Danmark såsom: Horsens Kunstmuseum, Rønnebæksholm Kunsthal, Viborg Kunsthal, Randers Kunstmuseum, Museet for Samtidskunst, Brandts, Charlottenborg Kunsthal. Atla har desuden udstillet ved diverse udstillingsplatforme i udlandet såsom: REMAP4 Contemporary Art Festival Athens, Grækenland; Fundació Antoni Tàpies, Spanien; Tou Scene, Norge; Akademie der Künste Berlin, Tyskland; Center for Moderne Kunst, Amsterdam, Holland; Institut du Monde Arabe, Paris, Frankrig; Det danske institut i Athen, Athen, Grækenland; Tallinna Kunstihoone, Estland; Michael Cacoyannis Foundation, Athen, Grækenland.