#13: Anne Munnecke: A Grid in Which to Navigate
Fernisering med rabarber-drink d. 14. aug. kl. 17-20

Udstillingsperiode: 14. august – 26. september 2015.

A Grid in wich to Navigate er en udstilling der tager sit udgangspunkt i undersøgelsen af et geometrisk grafisk mønster; den såkaldte quincunx. Et mystisk illusorisk mønster der er gået igen på tværs af kulturer fra antikken til nu.
En quincunx består af fem punkter. Fire af punkterne danner et kvadrat eller et retangel. Det Femte punkt er placeret i midten.

Quincunxen bliver f.eks. brugt i matematik, kemi, pixelgrafik (multisampling), geografi, arkitektur, skovbrug, astrologi og tattovering. Og den spiller en rolle i forskellige religioner såsom Buddisme, Hinduisme, Kristendom, Hermetisme og New Age.

Thomas Browne, engelsk forfatter i 1600 tallet, mente at quincunx formationer i natur og kunst var et bevis på Guds eksistens. I new age kulturen symboliserer quincunxen de fem elementer: Jord, ild, luft, vand og æther. De afbilledes i form af Platons fem polyedre, de såkaldte platoniske legemer. I Hinduisme og Buddisme er quincunxen et billede på Mount Meru, det hellige bjerg med fem toppe, er samlingspunkt eller epicenter for det fysiske, meta fysiske og spirituelle univers.

Thomas Edison havde en quincunx tatovering på hans underarm, som man fandt efter hans død. Hvad den betød vides ikke.
Det er interessant, at et enkelt grafisk mønster kan være fartøj eller betydningsbærer for så mangeartede ideer eller forestillinger. På den ene side er quincunxen en konkret praktisk struktur, det er et funktionelt matematisk værktøj. På den anden side har man på tværs af kulturer forsøgt at tillægge den spirituel, guddommelig eller mystisk betydning. Den er en mangefacetteret geometrisk prisme, der bliver ved med at dukke op.

A Grid in wich to Navigate er en meditation over quincunxen og det grid den danner. Og ikke mindst det net vi mennesker har spundet op omkring den med mere eller mindre ob­skure hensigter, bagtanker og drømme om, at der måske findes mere mellem himmel og jord end os selv.

Værker af Anne Munnecke